Basics of Computer Science Online Quiz


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Basics of Computer Science. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The type of computer, which has the properties of both i.e. analogue computer and digital computer, is known as …

A - Analogue-cum Digital Computer

B - Super Computer

C - Hybrid Computer

D - Computer of Future

Answer : C

Explanation

N/A

Q 2 - A sort of malware computer program that keeps replicating itself and can easily get diffused into other computers through internet is known as ...

A - Virus

B - Worms

C - Trojans

D - Spyware

Answer : B

Explanation

A computer worm uses computer network (internet or intranet) to spread itself.

Q 3 - Which among the following projects is launched to improve rural connectivity in backward areas?

A - Param

B - Drishtee

C - Sirishtee

D - Vikas

Answer : A

Explanation

It was launched by Ogilvy and Mather.

Q 4 - Which among the following controls all parts of the computer and known as the brain of computer?

A - RAM

B - ROM

C - CPU

D - Processor

Answer : C

Explanation

All processing works of a computer is performed by Central Processing Unit or CPU.

Q 5 - If you restart your computer by selecting the restart button, it is known as …

A - Soft boot

B - Cold boot

C - Warm boot

D - A & C

Answer : D

Explanation

One can also restart a computer by pressing Ctrl + Alt + Del keys simultaneously.

Q 6 - Which among the following period is known as the era of third generation computer?

A - 1951 to 1959

B - 1959 to 1965

C - 1965 to 1971

D - 1981 to 1991

Answer : C

Explanation

N/A

Q 7 - Who among the following has designed the Ruby programing language?

A - Larry Wall

B - Guido van Rossum

C - Joe Armstrong

D - Yukihiro Matsumoto

Answer : D

Explanation

Yukihiro Matsumoto is a Japanese scholar who designed Ruby programing language in 1995.

Q 8 - Which among the following is the shortcut key to search a file or folder in your computer system?

A - F1

B - F3

C - F10

D - Ctrl + T

Answer : B

Explanation

N/A

Q 9 - Which among the following is the shortcut key to save word file in your computer system?

A - F8

B - F12

C - F10

D - Ctrl + Alt + 0

Answer : B

Explanation

F12 has some other functions as well.

Q 10 - Who among the following first coined the term "wiki?"

A - Julian Assange

B - Rafael Correa

C - Ward Cunningham

D - Greg Chesson

Answer : C

Explanation

In 1994-95, Ward Cunningham coined the term ‘wiki.’

Q 11 - Which among the following is the shortcut key to Zoom out window?

A - Shift + [-]

B - Win + [-]

C - Win + F9

D - Alt + [-]

Answer : B

Explanation

N/A

Q 12 - Consider the following statements:

1. PARAM was the first supercomputer of India.

2. PARAM was developed by C-DAC in 1991.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

PARAM was able to create animation, weather forecasting, encryption cracking and designing, nuclear energy research, etc.

Q 13 - Which among the following is not a type of printer?

A - LCD Printer

B - Laser Printer

C - Inkjet Printer

D - Electro Thermal Printer

Answer : A

Explanation

Printer is used to get the hard copy of the work.

Answer : D

Explanation

SQL stands for Structured Query Language.

Answer : A

Explanation

Open source typically refers to any program whose source code is made available to users for use or modification.

Answer : B

Explanation

N/A

Q 17 - Consider the following statements:

1. Integrated Services Digital Network transmits data in digital form.

2. Integrated Services Digital Network does not need modem to transmit data.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 18 - Which among the following defines rules that all computers must follow to communicate with each other on the internet?

A - Transmission Control Protocol

B - File Transfer Protocol

C - Hyper Text Markup Language

D - HTTP

Answer : A

Explanation

Transmission Control Protocol is also known as Internet Protocol. It is the communication protocol for the internet.

Q 19 - Which one of the following is the most dangerous computer virus?

A - Conficker

B - I Love you

C - Melissa

D - Creeper

Answer : B

Explanation

It was programmed in the form of a worm.

Q 20 - Which among the following correctly expresses the term ‘Junk Email?’

A - Virus

B - Spam

C - Promotional email

D - Spoof

Answer : B

Explanation

It is unwanted or unsolicited emails.

basics_of_computer_science_online_quiz.htm
Kickstart Your Career

Get certified by completing the course

Get Started
Advertisements